Kabeljauw
15 min
15 min

Gebakken kabeljauw met Japanse omelet en witte rijst

Een lichte en smaakvolle maaltijd die de eenvoud van de Japanse keuken samenbrengt in één kom. Perfect als lunch of lichte avondmaaltijd, en eenvoudig aan te passen aan je eigen smaak.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Gebakken kabeljauw met Japanse omelet en witte rijst

    Ingrediënten

    • Kabeljauwfilet
      stuks
    • Sojasaus
      theelepel
    • Japanse zoete rijstwijn (mirin)
      0.75 theelepel
    • Sesamolie
      0.25 theelepel
    • Zonnebloemolie
      eetlepel
    • Ei
      1.5 stuks
    • Witte rijst
      75 g
    • Water
      100 ml
    • Lente-ui, fijngehakte stengel
      stuks
    • Suiker
      snufje
    • Zout
      snufje
    • Zwarte peper
      snufje

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Spoel de rijst goed onder koud water tot het spoelwater helder is.
    • 2
      Kook de rijst met 200 milliliter water op laag vuur met de deksel op de pan.
    • 3
      Laat na het koken nog 10 minuten staan zonder deksel te openen. Roer de rijst daarna voorzichtig los met een houten lepel of vork.
    • 4
      Verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
    • 5
      Dep de kabeljauwfilets droog met keukenpapier en bestrooi ze licht met peper.
    • 6
      Bak de vis op middelhoog vuur aan beide zijden goudbruin (ongeveer 2–3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte).
    • 7
      Voeg de sojasaus, mirin en sesamolie toe in de laatste minuut van het bakken en schep dit mengsel over de vis zodat het licht karamelliseert.
    • 8
      Klop de eieren los met sojasaus, mirin, suiker en zout.
    • 9
      Verhit een beetje olie in een kleine koekenpan.
    • 10
      Giet een dun laagje ei in de pan, laat dit bijna helemaal stollen, en rol het voorzichtig op. Herhaal dit tot het ei op is.
    • 11
      Snijd de omelet in brede repen of scheur lichtjes zoals op de foto.
    • 12
      Schep de rijst in een diepe kom of bord. Verdeel de omelet erover en leg de gebakken kabeljauw erop.
    • 13
      Lepel wat van de baksaus over de vis en bestrooi deze met fijngehakte lente-ui.
    • 14
      Eet smakelijk! Serveer met: • Wat ingemaakte groenten of komkommer • Groene thee of een glas water met een schijfje limoen
2025 © Eerlijk Eten