Ingrediënten
- Patentbloem, plus extra voor bestuiven500 g
- Fijne kristalsuiker10 g
- Zout5 g
- IInstantgist (1 zakje)7 g
- Oongezouten boter, gesmolten en afgekoeld30 g
- Lauwwarm water250 ml
- Middelgroot ei2 stuks
- Sesamzaadjes (optioneel, voor de topping)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Meng in een grote mengkom de patentbloem, suiker, zout en instantgist. Voeg de gesmolten boter, het geklopte ei en het water toe en meng tot een ruw deeg.
- 2Kneed het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak ongeveer 10 minuten met de hand, of gebruik een standmixer met deeghaak voor ongeveer 6-8 minuten, tot het deeg glad en elastisch is.
- 3Vorm het deeg in een bal en leg het terug in een licht ingevette kom. Dek af met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats ongeveer 1 uur rijzen, of tot het deeg in omvang is verdubbeld.
- 4Verdeel het deeg in vier gelijke porties. Vorm elke portie tot een mooi rond broodje.
- 5Leg de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier, zorg voor voldoende ruimte tussen de broodjes. Dek af en laat nogmaals 30-40 minuten rijzen, of tot ze bijna in omvang verdubbeld zijn.
- 6Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- 7Klop het extra ei los en bestrijk de bovenkant van de broodjes ermee. Strooi er eventueel sesamzaadjes over.
- 8Bak de broodjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
- 9Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Hamburgerbroodjes zijn zachte, ronde broodjes die gebruikt worden om hamburgers en bijbehorende ingrediënten zoals vlees, kaas en groenten in te serveren. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan in de Verenigde Staten aan het eind van de 19e eeuw, beïnvloed door Duitse immigranten die hun gehaktbereidingen meenamen. De broodjes werden populair na hun verschijning op de Wereldtentoonstelling van 1904 in St. Louis en zijn sindsdien een vast onderdeel van de Amerikaanse eetcultuur en ver daarbuiten. Zelf hamburgerbroodjes maken is niet moeilijk hierbij een leuk basis recept voor 4 broodjes. Het maken van de broodjes is een half uurtje werk, de tijd gaat zitten in het voorrijzen en narijzen van de broodjes maar tijdens het rijzen kan je natuurlijk heel veel andere leuke dingen doen.
