Kip
45 min
60 min

Tajine met kip en tfaya met gestoomde couscous

Een klassiek gerecht uit de Marokkaanse keuken, geliefd om zijn combinatie van hartige en zoete smaken. Het is een gerecht dat je vooral tegenkomt bij feestelijke gelegenheden zoals bruiloften, religieuze feesten of familie-etentjes op vrijdag.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Tajine met kip en tfaya met gestoomde couscous

    Ingrediënten

    • Kippenbout
      stuks
    • Grote ui
      stuks
    • Knoflook
      0.5 teentje
    • Gemberpoeder
      0.25 theelepel
    • Kurkuma
      0.15 theelepel
    • Zwarte peper
      0.15 theelepel
    • Saffraan
      snufje
    • Kaneelstokje
      0.25 stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Roomboter
      eetlepel
    • Rozijnen
      25 g
    • Honing
      0.25 eetlepel
    • Kaneel
      0.15 theelepel
    • Couscous
      62.5 g
    • Water
      62.5 ml
    • Zout
      snufje
    • Verse peterselie of koriander, grofgehakt
      bosje
    • Geroosterde amendelen of sesamzaadjes
      15 g

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verhit de olijfolie in de tajine.
    • 2
      Bak de kippenbouten rondom goudbruin (± 10 minuten).
    • 3
      Versnipper een vierde van de uien en voeg deze samen met de knoflook, gember, kurkuma, peper, saffraan en het kaneelstokje toe. Laat alles kort meebakken tot de ui glazig is.
    • 4
      Voeg het water of bouillon toe tot de kip bijna onderstaat.
    • 5
      Zet het deksel op de tajine en laat deze vervolgens 1 uur zachtjes sudderen. Keer de kip halverwege.
    • 6
      Snij de overige uien in ringen en bak deze op laag vuur in boter of olie tot ze goudbruin zijn (30–40 minuten).
    • 7
      Voeg de rozijnen, honing, kaneel en het zout toe. Laat deze 10 minuten karamelliseren tot een dikke, glanzende saus.
    • 8
      Breng 250 ml water aan de kook met een snufje zout.
    • 9
      Giet het kokende water over de couscous in een schaal.
    • 10
      Voeg olijfolie of boter toe, roer los met een vork en dek af. Laat 5 minuten wellen.
    • 11
      Roer daarna opnieuw los en warm, eventueel nog even door in een pan of stoommandje.
    • 12
      Wil je rozijnen in de couscous? Week ze kort in warm water en meng ze op het laatst door de couscous.
    • 13
      Leg de tfaya over de gestoofde kip in de tajine. Laat alles nog 10 minuten samen trekken met de deksel erop.
    • 14
      Schep de couscous op een grote schaal of per bord. Leg de kip met de saus en tfaya erbovenop. Garneer met peterselie, koriander en eventueel geroosterde amandelen.
    • 15
      Eet smakelijk!
2025 © Eerlijk Eten