Pasta
15 min
15 min

Citroenvelouté met Ravioli

Een velouté is een van de vijf basis sauzen in de klassieke Franse keuken, ook wel bekend als de "moedersauzen". Het is een lichte saus, gemaakt door een lichte roux (een mengsel van gesmolten boter en bloem) te combineren met een heldere bouillon.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Ongezouten boter
      eetlepel
    • Bloem
      eetlepel
    • Kippenbouillon
      250 ml
    • Citroenschil, geraspt
    • Ravioli
      pak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Kook de ravioli volgens de instructies op de verpakking. Ze zijn meestal klaar als ze naar de oppervlakte van het kokende water drijven. Giet ze af en houd ze warm.
    • 2
      Smelt de boter in een kleine sauspan op middelhoog vuur.
    • 3
      Roer de bloem erdoor en kook het mengsel al roerend voor 1-2 minuten om een roux te vormen.
    • 4
      Voeg geleidelijk de warme bouillon toe, constant roerend met een garde om klontjes te voorkomen.
    • 5
      Laat de saus op een laag vuur sudderen tot het iets is ingedikt, meestal ongeveer 5-10 minuten.
    • 6
      Roer het een beetje citroensap erdoor, blijf proeven zodat hij niet te zuur gaat worden, en breng op smaak met zout en witte peper.
    • 7
      Verdeel de ravioli over twee borden.
    • 8
      Schep de citroenvelouté over de ravioli.
    • 9
      Optioneel kun je de borden garneren met een paar extra druppels balsamico, wat vers gesneden kruiden zoals peterselie of extra citroenschil voor kleur en smaak.

Een velouté is een van de vijf basis sauzen in de klassieke Franse keuken, ook wel bekend als de "moedersauzen". Het is een lichte saus, gemaakt door een lichte roux (een mengsel van gesmolten boter en bloem) te combineren met een heldere bouillon (kip, vis of groente). De roux dikt de bouillon in tot een gladde, fluweelachtige consistentie, vandaar de naam 'velouté', wat 'fluweelachtig' in het Frans betekent.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten